Omakotitalon ostajan opas

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Omakotitalon osto on monelle elämän suurin kauppa. Ennen ostotarjouksen tekemistä kannattaakin selvittää tarkkaan talon kunto, kauppaan liittyvät asiakirjat ja tulevat asumiskustannukset.

Useimmille omakotitalon ostajille määräävin kriteeri talon ominaisuuksissa on hinta. Kun on määritellyt itselle sopivan hintatason, pitää miettiä myös muita kriteerejä, joiden perusteella taloa etsii: arvostatko enemmän hyviä kulkuyhteyksiä vai rauhallista sijaintia luonnon helmassa? Onko sinulla osaamista remontoida itse vai haluatko muuttovalmiin talon?

Kun myynti-ilmoituksista löytyy kiinnostava kohde, on aika lähteä näytöille. Omakotitaloon on suositeltavaa tehdä kaksi eri tutustumiskertaa: ensimmäisellä kerralla saat yleiskuvan talosta, sen tontista ja pihasta. Toisella näytöllä syvennytään tarkemmin yksityiskohtiin. Tällöin tulee selvittää omakotitalon kunto tutkimalla kaikki kriittisimmät paikat. Jos olet epävarma omasta asiantuntemuksestasi, ota mukaasi näytölle asiantunteva tuttava tai sukulainen.

Kuntotarkastus antaa puolueetonta tietoa

Kun kaksi toisilleen vierasta osapuolta tekee kauppoja omakotitalosta, ulkopuolisen puolueettoman tahon tekemä kuntotarkastus tuo molemmille osapuolille turvaa. Omakotitalosta pitäisi aina olla tehtynä kuntotarkastus – poikkeuksena ovat vain uudet kohteet, joissa on vielä jäljellä rakennusliikkeen vastuuaikaa. Omakotitalo myydään aina siinä kunnossa, kuin se on.

Omakotitalon myyjän vastuulla on antaa laajasti tietoa rakennuksesta, tontista ja alueesta, jolla talo sijaitsee. Myyjän vastuu piilevistä virheistä on viisi vuotta, mutta piilevät virheetkin suhteutetaan talon ikään ostohetkellä. Jos myyjä on pitänyt omakotitalosta huoltokirjaa, se on hyvä pyytää nähtäville.

Omakotitaloa ostaessa on tärkeää selvittää tulevat asumiskustannukset. Merkittävin omakotitalon asumiskustannuksiin vaikuttava seikka on lämmitysmuoto. Suoran sähkölämmityksen kustannukset ovat huomattavasti korkeammat kuin maalämmön, sillä Suomessa lämmityskausi on niin pitkä.

Maalämpö myös nostaa omakotitalon arvoa. Tämän lisäksi omakotitalon arvon kehitystä määrittää talon sijainti. Hyvillä, kehittyvillä alueilla, joissa on elinvoimaiset palvelut ja toimivat kulkuyhteydet, arvon voi olettaa nousevan. Myös säännöllinen huolto ja remontointi auttavat säilyttämään omakotitalon arvon, ja myös nämä on hyvä budjetoida asumiskustannuksiin.  

Omakotitalon ostoon liittyvät dokumentit

Ennen tarjouksen tekemistä omakotitaloon liittyvät asiakirjat kannattaa pyytää nähtäville ja tarkistaa. Olennaisimpia ovat energiatodistus, ote alueen kaavasta, kiinteistörekisteriote, tonttikartta ja johtokartta.

Kun sopiva omakotitalo on löytynyt ja kaikki tarvittavat asiakirjat tarkistettu, on aika tehdä ostotarjous. Ostotarjous tehdään aina kirjallisena. Jos kuntotarkastusta ei ole tehty vielä tässä vaiheessa, voidaan ostotarjoukseen kirjata, että jos tarkastuksessa paljastuu jotakin merkittävää, ostajalla on oikeus määräajan kuluessa perua tarjouksensa.

Myyjän hyväksyttyä ostotarjouksen tehdään kauppakirja, joka sinetöi omakotitalon oston. Kauppakirja on määrämuotoinen asiakirja, johon kirjataan vapautumisaika, kauppahinta, maksuaikataulu ja sanktiot. Myyjä ja ostaja allekirjoittavat kauppakirjan ja virallinen kaupanvahvistaja vahvistaa sen. Kaupan jälkeen yleensä pankki huolehtii varainsiirtoverosta ja lainhuudatuksesta.

Ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän rooli omakotitalon kaupassa on suuri. Välittäjä osaa määritellä hintatason oikein eikä pyydä ylihintaa. Välittäjä myös auttaa muun muassa asiakirjoihin ja kuntotarkastukseen liittyvissä asioissa.

Tämän artikkelin asiantuntijana toimi Huoneistokeskuksen kiinteistönvälittäjä, LKV Anna-Liisa Kinnunen

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?