Sijoitusstrategia ja markkinatilanne ratkaisevat, milloin sijoitusasunto kannattaa myydä

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Sijoitusasunnon myynti tuntuu houkuttelevalta vaihtoehdolta, kun vuokralaisten kanssa ilmenee ongelmia, vuokratuotto ei ole riittävää tai jos taloyhtiössä harkitaan isompaa peruskorjausta. Myyntitoimiin kannattaa lähteä paitsi markkinatilanteen, myös oman sijoitusstrategian kannalta oikealla hetkellä.

Tuloksellinen asuntosijoittaminen perustuu aina harkittuun sijoitusstrategiaan. Koska myymisestä aiheutuu poikkeuksetta kustannuksia, tulisi myyntipäätöksen pohjautua valittuun taktiikkaan. Jos asuntosijoittaminen perustuu vuokratuottoihin, sopivaan myyntiajankohtaankin vaikuttavat eri asiat kuin sellaisen sijoittajan kohdalla, joka tavoittelee myynti- ja ostohinnan erotuksella tehtäviä voittoja.

Milloin sijoitusasunnon myynti kannattaa?

Kuten sijoittamisessa muutenkin, myös asuntosijoittamisessa kannattaa etukäteen pohtia, milloin asunto on järkevintä muuttaa rahaksi.

Jos asuntosijoittaminen perustuu asunnon arvonnousuun, sijoittaja hankkii remontoitavan asunnon, kunnostaa sen ja myy voittoa tavoitellen eteenpäin. Tällöin asunnon myyntiajankohdalla ei ole merkittävästi väliä.

Jos taktiikkana on odottaa kysynnän nostavan hintoja, markkinoita seurataan aktiivisesti ja toimitaan silloin, kun se on myyntivoiton kannalta otollisinta.

Jos asuntosijoittaminen perustuu vuokratuottoon, saattaa myynti tulla ajankohtaiseksi silloin, kun alueen vuokramarkkinat yhtäkkiä heikkenevät. Tilanne voi muuttua esimerkiksi silloin, kun jokin alueella toimiva iso työllistäjä lopettaa toimintansa. Toisaalta myyminen saattaa olla järkevää myös, jos taloyhtiöön on suunnitteilla isompia peruskorjauksia, jotka ovat kustannuksiltaan merkittäviä tai joiden aikana asunnossa ei voi asua. Myynti saattaa olla perusteltua silloinkin, kun asunto ei esimerkiksi korkeiden hoitovastikkeiden tai jatkuvien vuokrarästien vuoksi tuota toivotulla tavalla.

Sijoitusasunnon myynti voi olla edellytys pankin taholta myös siinä tapauksessa, että on ostamassa itselleen uutta, kalliimpaa omistusasuntoa, jonka hankkiminen vaatisi merkittävää lisärahoitusta.

Mitä sijoitusasunnon myynnissä kannattaa ottaa huomioon?

Sijoitusstrategian lisäksi myös vallitsevalla markkinatilanteella on merkitystä. Siksi kannattaakin selvittää alueella toteutuneet myyntihinnat ja -ajat. Jos myyminen ei ole välttämätöntä, kannattaa myyntitoimet ajoittaa mieluummin suotuisampaan markkinatilanteeseen kuin tehdä tappiota.

Myyntiin vaikuttaa myös se, minkälaisella alueella ja taloyhtiössä asunto sijaitsee – peruskorjatussa yhtiössä sijaitseva maltillisten hoitovastikkeiden asunto on helpompi saada kannattavasti kaupaksi. Lisäksi tyhjä asunto on yleensä vaivattomampi myydä kuin vuokrattu. Myös potentiaalisella ostajalla on väliä: omaa kotia etsivät maksavat yleensä paremmin kuin asuntosijoitusta tekevät.

Olipa tilanne mikä hyvänsä, kannattaa sijoitusasunnon myynnin kanssa kääntyä ammattilaisen puoleen. Toinen sijoittaja haluaa omansa takaisin, toiselle myyntivoitto on tärkeämpää kuin mahdollisimman nopeat kaupat. Kiinteistönvälittäjä osaa auttaa, kun sijoittajan myyntitavoitteet ovat selvillä.

Miten sijoitusasunnon myynnin verotus pitää huomioida?

Jos sijoitusasunto myydään korkeammalla hinnalla kuin millä se on aikoinaan hankittu, syntyy myyntivoittoa, joka on veronalaista pääomatuloa. Myyntivoitosta – toiselta nimeltään luovutusvoitosta – maksetaan 30 prosenttia veroa aina 30 000 euroon asti, ylittävältä osalta veroa maksetaan 34 prosenttia. Sijoitusasunnon myyntivoitto maksetaan kauppakirjan päivämäärän mukaan ko. vuoden tulona.

Myyntivoiton määrä saadaan, kun myyntihinnasta vähennetään asunnon hankintahinta ja voiton hankkimisesta aiheutuneet kulut, kuten välityspalkkio tai oston yhteydessä maksettu varainsiirtovero. Sijoitusasunnon perusparannuskustannukset ovat vähennyskelpoisia, mikäli niitä ei jo ole vähennetty vuokratulojen verotuksessa. Myös mahdollisen myyntitappion voi vähentää saman verovuoden luovutusvoitoista.

Sijoitusasunnon myyjä, muista nämä:

1. Pohdi sijoitusstrategiaasi
Sijoitusasunnon myynti aiheuttaa kustannuksia eikä ole kaikissa tapauksissa järkevää. Yksittäinen ongelmia aiheuttanut vuokralainen ei välttämättä ole hyvä syy ryhtyä myyntitoimiin. Pohdi ensin, onko nyt sijoitusstrategiasi kannalta oikea hetki myydä.

2. Tutki markkinatilannetta
Onko markkinatilanne sellainen, että myynti kannattaa? Tappiollisen myynnin sijaan saattaa olla perusteltua odottaa otollisempaa myyntiaikaa.

3. Käänny ammattilaisen puoleen
Olipa myyntitavoitteesi sitten nopeat kaupat tai myyntivoiton saaminen, ammattilainen osaa ottaa huomioon toiveesi.

4. Pysy kärsivällisenä
Nopeasti ei välttämättä saa parhainta mahdollista tuottoa. Jos asuntoa myy vuokrattuna tai sen vapautuminen kestää, myyminen vaatii yleensä pidemmän ajan.

5. Hyödynnä verovähennykset
Myyntikulut, kuten välityspalkkion ja perusparannuskustannukset, voi vähentää myyntivoitosta verotuksessa.

Artikkelin asiantuntijana toimi Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Soile Auvinen.

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?