Olet täällä

Suunnitteletko omakotitalon myyntiä? Huomioi nämä asiat

Omakotitaloissa suomalaisia ovat perinteisesti viehättäneet oma rauha ja piha. Tällä hetkellä parhaalla hinnalla ja nopeimmalla myyntiajalla kaupaksi menevät uudehkot ja hyväkuntoiset talot. Verrattuna asunto-osakkeen myyntiin, omakotitalon myyntiprosessiin liittyy jonkin verran enemmän vaiheita. Kiinteistönvälittäjän käyttäminen tuokin turvaa sekä omakotitalon ostajalle että myyjälle.

Matala korkotaso houkuttelee tällä hetkellä asunnonostajia. Omakotitalon ostajaa kiinnostavat erityisesti muuttovalmiit ja huolettomuutta tarjoavat uudehkot, hyväkuntoiset omakotitalot. Tällaisista taloista myyjä saa yleensä korkeimman hinnan ja niiden myyntiaika voi olla hyvinkin lyhyt.

Pientalon iän ja kunnon lisäksi hintaan ja kysyntään vaikuttaa sijainti. Eniten ostajia kiinnostavat suurten kasvukeskusten ja työpaikkojen sekä palveluiden läheisyydessä sijaitsevat talot. Preferoitu rakennusmateriaali riippuu ostajan mausta. Hyväkuntoiset lisärakennukset, kuten autotalli tai leikkimökki, ovat yleensä plussaa ostajan silmissä.

Myös vanhemmat, 1970- ja 1980-luvuilla rakennetut omakotitalot kiinnostavat ostajia, kun hinta on oikea. Tämän aikakauden omakotitaloihin kannattaa teettää ennen myyntiä kuntotarkastus, jolloin kiinteistön kunto arvioidaan ammattilaisen toimesta ja hinta määräytyy sen perusteella.

Omakotitalon hintapyyntö kannattaa pitää perusteltuna ja realistisena. Ylihinnan pyytäminen voi kostautua – alueilla, joilla tarjontaa omakotitaloista on paljon, korkea hinta karsii asuntoesittelyyn tulijoita. Tämä taas pidentää myyntiaikaa.

Hyvä ylläpito edesauttaa kiinteistön myymistä

Omakotitalon omistajan kannattaa huolehtia kiinteistön korjaustöistä, jotta talo on hyvässä kunnossa myyntihetken koittaessa. Jos remontteihin ryhdytään vasta ennen myyntiä, on hyvä valita pintoihin neutraalit värit ja sellaiset ratkaisut, jotka miellyttävät mahdollisimman monen silmää.

Talo ja piha kannattaa siistiä ennen asuntonäyttöä. Asuntoesittelyyn valmistautumista helpottaa, jos tavaran määrä pidetään tilaan nähden sopivana. Pihalta on hyvä viedä piiloon työkoneet, lasten lelut ja muut ylimääräiset esineet.

Myy silloin, kun on tarve

Aiemmin saatettiin ajatella, että kevät ja kesä ovat parasta aikaa omakotitalon myynnille. Tämä ei kuitenkaan enää pidä paikkaansa – omakotitalojen kauppa käy ympäri vuoden. Pientalon ostajan edellinen asunto on tyypillisesti kerros- tai rivitaloasunto, joita myydään kaikkina vuodenaikoina. Ostaja on liikkeellä silloin, kun oma koti on myyty.

Omakotitalot ovat yksilöllisempiä kohteita kuin asunto-osakkeet, ja niiden myynnissä kiinteistönvälittäjän ammattitaito tuo turvaa sekä myyjälle että ostajalle. Tämän lisäksi kiinteistönvälittäjä auttaa määrittelemään realistisen hinta-arvion sekä hankkii kaikki myyntiin tarvittavat asiakirjat.

Oletko ostamassa tai myymässä omakotitaloa? Ota yhteyttä alueesi asiantuntijoihin. 

Muita ajankohtaisia vinkkejämme asunnonvaihtajalle löydät täältä>>