Uudiskohde on huoleton vaihtoehto sijoitusasunnon ostajalle

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Pinnat kiiltävät, kodinkoneet ovat uusia eikä remontteja ole ihan heti tiedossa. Uudiskohde on huoleton vaihtoehto niin sijoitusasunnon ostajalle kuin vuokralaisellekin. Minkälaisia asioita vastavalmistuvaa asuntoa sijoituskäyttöön ostavan kannattaa huomioida?

1. Alueen kiinnostavuus

Kuten aina asuntoa ostettaessa, myös uudiskohteen valinnassa sijainnilla on väliä. Paitsi että keskeisiltä alueilta saa järjestään parempaa vuokratuottoa, löytyy vuokralaisiakin paremmin alueille, joilla liikenneyhteydet toimivat ja kaikki kattavat palvelut ovat lähellä. Jos uudiskohde nousee täysin uudelle asuinalueelle, saattaa olla hankala ennustaa, kuinka haluttuja vuokra-asunnot todellisuudessa ovat ja miten alue tulee kehittymään tulevaisuudessa. Alue vaikuttaa myös asunnon arvoon: vaikka asunto onkin sijoituskohteena suhteellisen vakaa, keskeisimmillä asuinalueilla arvo säilyy paremmin.

2. Asunnon ominaisuudet

Vuokralaisen näkökulmasta uudiskohteissa on monia plussapuolia, joita vanhoista asunnoista ei välttämättä löydy. Kannattaa varmistaa, että huoneistopohja on toimiva, säilytystilaa on riittävästi, kaikki tarvittavat kodinkoneet ovat valmiina, asunnon materiaalit ovat miellyttäviä, ilmanvaihto- ja muu tekniikka nykyaikaista ja mahdollinen parvekekin on lasitettu. Parhaimmillaan taloyhtiön yhteiset tilatkin houkuttelevat vuokralaisia: miellyttävä saunatila, kattoterassi ja monipuolinen pesutupa voivat olla kilpailuvaltteja.

Uudiskohteissa on myös takuu, ja rakennuttaja vastaa virheistä, jotka ensimmäisen asumisvuoden jälkeen tehtävässä vuositarkastuksessa ilmenevät. Isoja remontteja putkistoon, kattoon tai esimerkiksi julkisivuun ei uudiskohteisiin tule vuosiin, joten jos asunto pysyy tasaisesti vuokrattuna, eivät korjaushankkeet aiheuta vuokratuloihin turhia katkoksia. Takuu koskee myös uudiskohteiden koneita ja laitteita – omistajalle ei tule lisäkustannuksia, jos jokin kodinkoneista vaihdetaan takuuaikana uuteen.

3. Oma vai vuokratontti

Kustannusten kannalta on merkitystä, minkälaiselle tontille kohde rakentuu. Uudiskohteen tontti voi olla oma, vuokratontti tai valinnainen vuokratontti, josta maksetaan vuokrausvastiketta. Onkin järkevää laskea etukäteen, kuinka paljon vuokratontista joutuu maksamaan ja miten se tulee vaikuttamaan vuokratuottoon.

4. Alueen muu vuokratarjonta

Uudiskohteita valmistuu nyt ennätyksellisiä määriä. Ennen ostopäätöstä kannattaakin selvittää, kuinka paljon valmistuvista asunnoista on menossa sijoitusasunnoiksi – riittääkö kaikille vuokralaisia, jos vuokra-asuntoja on tulossa samaan taloyhtiöön huomattavan paljon? On myös syytä pohtia, pärjääkö yksityisenä vuokranantajana markkinoilla, jos uudiskohteessa tai samalla alueella on paljon isojen vuokranvälittäjäorganisaatioiden vuokraamia asuntoja.

5. Kulut ja verot

Uudiskohdetta ostettaessa kaupat yleensä tehdään jo ennen kuin asunto on valmis. Pääomaa siis sidotaan ennen kuin vuokratuottoja tulee. Toisaalta uudiskohteissa saattaa olla useitakin lyhennysvapaita vuosia ennen kuin yhtiölainaa lähdetään maksamaan rahoitusvastikkeella; lyhennysvapaat voivat mahdollistaa korkeankin vuokratuoton muutamaksi vuodeksi. Verotustakaan ei pidä unohtaa: vuokratuotto on vuokranantajalle aina verotettavaa pääomatuloa.

Artikkelin asiantuntijana toimi Huoneistokeskuksen asiakkuusjohtaja Tarja Hagman.

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?