Uudiskohde kotina - mitä huomioida uudiskohdetta ostettaessa?

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Vasta rakenteilla oleva kohde tarjoaa uutuudenhohdon lisäksi mielenkiintoisia mahdollisuuksia tehdä kodista juuri omannäköinen. Samalla taloudellisesta näkökulmasta on hyvä huomioida muutamia seikkoja, jotka koskevat nimenomaan uudiskohteita.

Uudiskohde on huoleton vaihtoehto kodin ostajalle. Niin asunnossa kuin yhteisissä tiloissakin kaikki on siistiä ja raikasta. Laitteet ovat uusia, ja asunnon tekniikassa on huomioitu uusimmat mahdollisuudet. Ensimmäisiin lompakkoa kuormittaviin peruskorjauksiin on vuosia.

Ostaja voi osoittaa kiinnostuksensa uudiskohteeseen ennakkomarkkinointivaiheessa, rakennusvaiheessa tai kohteen jo valmistuttua. Ennakkomarkkinoinnissa asunnosta tehdään varaussopimus ja maksetaan varausmaksu. Varaus ei ole vielä sitova. Jos kauppa toteutuu, varausmaksu on osa lopullista kauppahintaa. Sitovaksi kauppa muuttuu siinä vaiheessa, kun tehdään kauppakirja. Varaussopimus ja kauppakirja tehdään kirjallisesti.

Tilaisuus räätälöidä tulevaa kotia

Kauppahintaan kuuluvat usein tietyt materiaali- ja värivaihtoehdot lattiamateriaaleille, laatoitukselle ja kaapistoille. Ostaja voi teettää näiden lisäksi rakenteilla olevaan kohteeseen lisä- ja muutostöitä ennalta ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Yleensä kohteissa on muutostyöasiantuntijat, joiden kanssa ostaja voi lisätöistä neuvotella.

Uudiskohteista ilmoitetaan yleensä velaton myyntihinta ja kauppahinta. Kauppahinta merkitsee summaa, jonka ostaja maksaa myyjälle kaupanteon yhteydessä. Velattomaan myyntihintaan sisältyy kauppahinnan lisäksi mahdollinen asunnon yhtiölainaosuus. Ostaja voi lyhentää yhtiölainaosuuttaan tiettyinä ajankohtina tai lyhentää sitä kuukausittain rahoitusvastikkeen muodossa. Uudiskohteissa voi olla rakennusajan alusta laskien lainanmaksuvapaata 2-5 vuotta, jolloin asunnon ostaja voi maksaa lainaosuudestaan pelkkiä korkoja.

Kohteen valmistuttua ostaja tekee muuttotarkastuksen ennen muuttoa. Ostaja tarkistaa asunnon ja kirjaa virheet ja puutteet lomakkeeseen. Rakennusliikkeen vastuulla on korjata ilmoitetut puutteet. Tarkastus on tärkeä tehdä huolella, jotta uusi koti on toimiva ja virheetön, kun asuntoon muutetaan.

Varmista selustasi taloudellisesti

Asunnon ostajien etuja asunnon rakennusvaiheessa suojaa RS-järjestelmä, johon iso osa uudiskohteista kuuluu. RS-järjestelmässä mukana olevissa yhtiöissä rakennuttaja asettaa yhtiön ja osakkeenostajien hyväksi vakuudet, joilla varaudutaan mahdollisiin rakennuttajan maksuvaikeuksista johtuviin ongelmatilanteisiin.

Myyjän on myös jätettävä lain edellyttämät turva-asiakirjat, kuten yhtiöjärjestys, vakuusasiakirjat, taloussuunnitelma, talousarvio, rakennuslupa ja piirustukset sekä urakkasopimus säilytettäväksi pankkiin tai aluehallintovirastoon. Lisäksi ostajilla on oikeus valita edustajikseen rakennustyön tarkkailija ja tilintarkastaja.

Jäikö kysyttävää? Ota yhteyttä>> paikkakuntasi kiinteistönvälityksen asiantuntijaan!

Lue muita ajankohtaisia vinkkejämme asunnonvaihtajalle täällä>>

 

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Luitko jo nämä?