Välittäjä kertoo: nämä asiat vaikuttavat asunnon hintaan

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Asunnon hintaan vaikuttavat monet eri tekijät, kuten asunnon sijainti, kunto ja asunnon ominaispiirteet. Myös kysyntä ja alueen yleinen markkinatilanne voivat nostaa tai laskea hintaa. Huoneistokeskuksen kiinteistövälittäjä kertoo, mitkä tekijät on hyvä ottaa huomioon asunnon hinnoittelussa.

 Ostajat ovat tänä päivänä varsin hinta- ja laatutietoisia, ja liian korkealle asetettu asunnon hinta voi tukahduttaa ostoaikeet. Hinnan ollessa liian korkea joudutaan kohdetta markkinoimaan pitkään, jolloin kohde voi menettää kiinnostavuutensa. Parhaan hinnan asunnosta saa realistisella hinnoittelulla, jossa haetaan parasta markkinahintaa kysynnän ja tarjonnan mukaan asunnon ominaispiirteet huomioiden.

”Asunnon hintaan vaikuttavia tekijöitä on useita. Ykkösasiana on yleensä sijainti. Lisäksi taloyhtiön kunto, huoneiston pohjaratkaisu, kerrosluku, hissi, piha, parveke ja mahdolliset tulevat remontit vaikuttavat kaikki hinnoitteluun. Näiden edellä mainittujen tekijöiden vaikutukset yhdistettynä myyjän omiin odotuksiin voivatkin tehdä hinnoittelusta välillä haastavaa”, Nordblad kertoo.

Tulevaisuuden remonttitarpeet otettava hinnassa huomioon

Tulevat remontit erityisesti kerrostalokohteissa määrittelevät asunnon hintaa.

”Mikäli putkiremontti ja muut kalliit remontit ovat jo taloyhtiössä takanapäin, on myyjällä parempi mahdollisuus saada asunnosta hyvä hinta asuntomarkkinan hintatasoon nähden. Myyjillä on kuitenkin usein vääristynyt käsitys, että jo pelkästään valmistunut putkiremontti takaa asunnolle korkean hinnan. Tästä johtuen osittain remontoitujen kohteiden oikein hinnoittelu voi olla haastavaa, koska tekemättömät remontit tulevat siirtymään ostajalle, joka puolestaan mieluummin vähentäisi ne asunnon kauppahinnasta”, Nordblad kertoo.

”Omakotitalon kuntotutkimus kannattaa tehdä aina ennen, kuin lopullinen hinta päätetään, sillä tutkimuksessa esiin tulevat asiat saattavat vaikuttavaa hintaan oleellisesti”, Nordblad huomauttaa.

Parveke ja sauna haluttuja – voivat vaikuttaa myös hintaan

Parveke ja sauna voivat olla asunnon hintaa korottavia ominaisuuksia erityisesti alueilla, joilla ne eivät ole yleisiä.

”Esimerkiksi Länsi-Helsingin alueella saunoja on melko vähän, koska asuntokanta on rakennettu 50–60 -luvuilla. Myös parvekkeet, erityisesti lasitetut, ovat haluttuja ostajien keskuudessa. Hissi on yksi merkittävä hintaan ja kysyntään olennaisesti vaikuttava kerrostalokohteiden ominaisuus. Hissillisissä taloyhtiöissä ostajakunta on laajempi, ja erityisesti lapsiperheet ja vanhukset edellyttävät, että hissi löytyy”, Nordblad kertoo.

Tunteet omaa kotia kohtaan vaikuttavat myös asunnon myyjän hintaodotuksiin.

”Kodissa on usein asuttu pitkään ja oma koti ja taloyhtiö mielletään usein ”maailman parhaiksi”. Ostajalla ei välttämättä ole tuota tunnetta ja asumiskokemusta myytävään kohteeseen tutustuttaessa. Ostaja tulee katsoman vaihtoehtoja niin sanotusti ”kylmin silmin”, joten tunteiden vaikutukset hinnoitteluun tulee minimoida”, Nordblad kehottaa.

Kokemus tuo näkökulmaa hinnoitteluun – luota ammattilaisen arvioihin

”Kaikilla alueilla on hintarajansa: Kannelmäestä ei saada Töölön hintoja ja niin edelleen. Kun on pitkään ollut välittäjänä samalla alueella, löytyy aina jokin vertailukohta ja perustelu hinnasta. Joskus on osattava miettiä hintaa myös muiden alueiden hintatason kautta. Hyvä perustelutaito kuvastaakin kiinteistövälittäjän ammattitaitoa”, Nordblad huomauttaa.

”Jokaiselta alueelta löytyy muusta tarjonnasta poikkeavia tai erikoisia kohteita, jotka haastavat kokeneenkin välittäjän hinnoittelutaidon.  Lisäksi monella alueella on olemassa niin sanottuja ”suosikkikatuja”, joilta saadaan usein korkeampia hintoja kuin muualta samalla alueella”, Nordblad kertoo.

Internetistä löytyvistä hintatesteistä ei aina löydä todellisia kauppahintoja, sillä toteutuneet kauppahinnat ovat ainoastaan asiakkaan ja välittäjän tiedossa. Huoneistokeskuksen välittäjät pystyvät määrittelemään asunnollesi oikean markkinahinnan omaan hintatietoon ja ostajakunnan tuntemukseen perustuen.

Myymässä asuntoa? Tilaa ilmainen arviokäynti täältä >>

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?