Vältä asunnon ostajan yleisimmät virheet

Vältä virheet asuntokaupoilla

Olet täällä

Facebookjaa Twittertwiittaa

Asunto on iso sijoitus, joten kovin hätiköiden ostopäätöstä ei kannata tehdä. Jos asunnon osto on ajankohtaista, lue, miten ostajan yleisimmät virheet ovat parhaiten vältettävissä.

Myyjän ja kiinteistönvälittäjän lisäksi myös ostajalla on asuntokaupassa vastuunsa. Asunnon ostajaa sitova ennakkotarkastusvelvollisuus tarkoittaa, että jälkikäteen ei ole mahdollista vedota sellaiseen seikkaan, joka olisi voitu havaita asuntoon tai kiinteistöön tutustuttaessa. Onnistuneen asuntokaupan takaamiseksi kaikkien osapuolten, myös ostajan, kannattaa toimia mahdollisimman perusteellisesti.
 

Tutustu huolellisesti ostettavaan kohteeseen

Asunnon osto kannattaa tehdä harkiten ja tutustua asuntoon huolellisesti. Ostettava kohde on hyvä käydä tarkasti läpi ja kysellä kiinteistönvälittäjältä tai myyjältä kaikki ne asiat, jotka kohteeseen tutustuttaessa askarruttavat.

Terve uteliaisuuskaan ei ole haitaksi. Jos esimerkiksi lattia vaikuttaa huonokuntoiselta, kannattaa mattojenkin alle vilkaista rohkeasti. Ostajan kannattaa tutustua myös kaikkiin asunnossa aiemmin tehtyihin muutoksiin, korjauksiin ja siellä ilmenneisiin vikoihin. Näistä voi kysyä välittäjältä, joka on perehtynyt kohteeseen. Jos kylpyhuoneen kunto arveluttaa, voi erillisen kosteusmittauksen teettää, jottei jälkikäteen tule ikäviä yllätyksiä. Kiinteistön kohdalla kattava kuntotarkastus antaa puolestaan hyvin tietoa kohteen sen hetkisestä kunnosta ja samalla myös osviittaa toimenpiteistä, jotka tulevaisuudessa on syytä tehdä.

Ota selvää taloyhtiöstä

Ennen ostopäätöstä on tutustuttava asunnon lisäksi myös taloyhtiöön. Ammattitaitoinen välittäjä osaa kertoa, miten taloyhtiötä on hoidettu ja minkälaisia suunnitelmia tulevaisuuden varalle on. Välittäjä on tarkistanut tiedot isännöitsijältä tai hallituksen puheenjohtajalta.

Kaikkiin myyntivaiheessa esitettäviin asiakirjoihin on hyvä tutustua ajan kanssa. Esimerkiksi isännöitsijän todistus, yhtiöjärjestys ja tilinpäätös ovat dokumentteja, jotka on hyvä käydä läpi huolellisesti. Taloyhtiön raha-asioihinkin on syytä paneutua: minkälaisia lainoja yhtiöllä on. Myös kunnossapitotarveselvitykseen ja pitkän tähtäimen korjaussuunnitelmaan kannattaa tutustua, jotteivat suunnitteilla olevat isot remontit tule yllätyksenä.
 

Tutustu myös ympäristöön

Etukäteen kannattaa huomioida, minkälaisella tontilla ostettava kohde on. Jos kyseessä on vuokratontti, kannattaa vuokra-aika ja muut vuokrasopimukseen liittyvät asiat käydä läpi yhdessä välittäjän kanssa. Sen lisäksi on hyvä tutustua ympäristöön ja kaavoitukseen. Jos kaunis maisema peittyykin muutaman vuoden kuluttua uudella kerrostalolla tai omakotitalon viereen alkaa saman tien rakentua uusi talo, voi pettymys olla suuri. Mahdolliset melu- tai hajuhaitat saattavat harmittaa myöhemmin, joten niistäkin kannattaa ostohetkellä kysellä aktiivisesti.

Selvitä todelliset kulut

Joskus asuntoon ihastuu niin paljon, ettei tulevia asumiskustannuksia tule laskettua realistisesti. Näin voi käydä erityisesti uudiskohteessa, jossa alkuun maksetaan vain yhtiölainan korkoja varsinaisten lyhennysten alkaessa myöhemmin. Todelliset kulut tulee selvittää myös, mikäli kyseessä on valinnainen vuokratontti. Jos kaikkia mahdollisia kuluja ei käy huolella läpi ennen kaupantekoa, saattaa pahimmassa tapauksessa käydä niin, etteivät rahat riitäkään säännöllisiin asumiskuluihin.

 

Artikkelia varten on haastateltu Huoneistokeskus Oy:n myyntijohtaja Tarja Määttä-Heinosta.

 

Miksi valita meidät?

Tarjoamme sinulle alan parasta asiantuntijapalvelua satojen asuntokaupan ammattilaisen voimin ympäri Suomen. Välittäjistämme suurin osa on LKV-tutkinnon suorittaneita.

Meille aktiivisen ja asiantuntevan palvelun tarjoaminen on itseisarvo. Takaamme onnistuneen ja turvallisen asuntokaupan tunnistamalla asiakkaan yksilöllisen tarpeen ja tarjoamalla siihen sopivimman ratkaisun.

Tarjoamme sinulle kaikkien välittäjiemme ammattitaidon ja ostajakontaktit yhden välittäjän kautta. YhteismyyntiTM-mallimme ansiosta sinua palvelevalla välittäjällä on käytössään satojen välittäjiemme ostajaverkosto. Meillä kaikki haluavat tehdä yhdessä töitä asuntosi myymiseksi.

Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä, autamme mielellämme.

Ota yhteyttä

Etunimi *
Sukunimi *
Postinumero *
Puhelin *
Vapaa viesti

Luitko jo nämä?