Välityspalkkio ja toimeksianto

Asuntokaupassa välityspalkkion maksaa aina toimeksiantaja,
joka voi olla asunnon myyjä tai ostaja.

Välityspalkkio ja toimeksiantoVälityspalkkio ja toimeksianto

Välityspalkkion suuruuden sijaan asunnon myyjän kannattaa kiinnittää huomiota kulujen jälkeen käteen jäävään summaan. Välityslain mukaan toimeksiantosopimus on laadittava kirjallisesti tai sähköisesti. Yksittäinen sopimus voi kerrallaan olla voimassa enintään neljä kuukautta.

Toimeksiantaja voi olla asunnon myyjä tai asunnon ostaja. Toimeksiannon tekijän mukaan kyseessä on:

  • Myyntitoimeksianto tai
  • Ostotoimeksianto

Sopimus koostuu erillisestä sopimusosasta ja selostusliitteestä ja sisältää mm. perustiedot välitettävästä asunnosta ja myyjistä. Siinä sovitaan myös sopimuksen kestosta, välitysliikkeen oikeudesta palkkioon eri tilanteissa sekä välitysliikkeen oikeudesta vastaanottaa käsiraha.

Välityspalkkio muotoutuu välitystehtävän laadun, suoritetun työmäärän, käytettyjen markkinointikanavien sekä muiden ostajien tavoittamiseen tarvittavien markkinointitoimenpiteiden mukaan.

Asunnon myyjälle euromääräistä välityspalkkiota tärkeämpi on kaupan, välityspalkkion ja verojen jälkeen käteen jäävän rahan määrä. Alhaisin välityspalkkio ei välttämättä takaa tätä, koska parhaan hinnan saamiseksi tarvitaan hyvä ja laaja kontaktiverkosto potentiaalisiin ostajiin. Silloin asuntosi saa parhaan uuden omistajan, joka on valmis maksamaan asunnostasi parhaan hinnan.

Näet arviokäyntien vapaat ajat nyt verkosta

Ajanvarauskalenteristamme varaat arviokäynnin haluamaltasi välittäjältä vaikka samalle päivälle. Asunnon myymisen aloittaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa.