Välityspalkkio ja toimeksianto
Asuntokaupassa välityspalkkion maksaa aina toimeksiantaja, joka voi olla asunnon ostaja tai myyjä. Välityspalkkion suuruuden sijaan asunnon myyjän kannattaa kiinnittää huomiota kulujen jälkeen käteen jäävään summaan. Välityslain mukaan toimeksiantosopimus on laadittava kirjallisesti tai sähköisesti. Yksittäinen sopimus voi kerrallaan olla voimassa enintään neljä kuukautta.
Toimeksiantaja voi olla asunnon myyjä tai asunnon ostaja. Toimeksiannon tekijän mukaan kyseessä on:
- Myyntitoimeksianto tai
- Ostotoimeksianto
Sopimus koostuu erillisestä sopimusosasta ja selostusliitteestä ja sisältää mm. perustiedot välitettävästä asunnosta ja myyjistä. Siinä sovitaan myös sopimuksen kestosta, välitysliikkeen oikeudesta palkkioon eri tilanteissa sekä välitysliikkeen oikeudesta vastaanottaa käsiraha. Kun molemmat kaupan osapuolet ovat antaneet toimeksiannon, peritään heiltä vain yhtä välityspalkkiota vastaava määrä. Välittäjällä ei ole oikeutta välityspalkkioon, kun välitysliike tai sen palveluksessa oleva henkilö on kaupan osapuoli. Välityspalkkio muotoutuu välitystehtävän laadun, suoritetun työmäärän, käytettyjen markkinointikanavien sekä muiden ostajien tavoittamiseen tarvittavien markkinointitoimenpiteiden mukaan. Tarkemmat välityspalkkion hintatiedot löydät täältä.
Asunnon myyjälle euromääräistä välityspalkkiota tärkeämpi on kaupan, välityspalkkion ja verojen jälkeen käteen jäävän rahan määrä. Alhaisin välityspalkkio ei välttämättä takaa tätä, koska parhaan hinnan saamiseksi tarvitaan hyvä ja laaja kontaktiverkosto potentiaalisiin ostajiin. Silloin asuntosi saa parhaan uuden omistajan, joka on valmis maksamaan asunnostasi parhaan hinnan.
Myyntihinta ratkaisee asuntokaupan tuoton
Me Huoneistokeskuksella keskitymme siihen, että asiakkaanamme sinä saat parhaan mahdollisen hinnan asunnostasi. Sen vuoksi asuntosi myynti vaatii työtä ja markkinointia. Asuntoa myydessäsi sinun kannattaa kiinnittää välityspalkkion sijaan huomiota asunnon myyntihintaan. Edullinen välityspalkkio johtaa usein vähäisiin myynti- ja markkinointiponnistuksiin. Silloin et välttämättä saa asunnostasi parasta mahdollista hintaa.
Hiukan korkeamman välityspalkkion ansiosta kiinteistönvälittäjä voi käyttää enemmän aikaa asuntosi myymiseen. Silloin saat todennäköisesti asunnon myydyksi selvästi korkeampaan hintaan. Näin käteen jäävä rahasumma voi olla selvästi suurempi. Lisäksi sinun on hyvä muistaa, että välityspalkkio on verovähennyskelpoinen myyntivoiton verotuksessa.