Asunto­sijoittajan opas

Sijoitusasunnon ostoon ja hallinnointiin liittyy monia asioita, joissa kannattaa hyödyntää osaamistamme ja koko Rettan palvelut.

Asiantuntijat apunasi

Avullamme löydät tarpeisiisi sopivan kohteen ja saat parhaan mahdollisen tuoton sijoituksellesi. Kun ammattilainen on ollut prosessissa mukana alkumetreiltä lähtien,
myös riskit pystytään minimoimaan.

Asuntosijoittamisessa tuottoa sijoitetulle pääomalle saadaan kahdesta suunnasta: vuokratuloista sekä asunnon arvonnoususta. Tuoton suuruus riippuu tekijöistä, kuten sijoitusasunnon sijainnista, remonteista ja hoitovastikkeen suuruudesta. Asuntosijoittamisessa on myös riskejä liittyen mm. taloustilanteeseen, taloyhtiön- ja asunnon kuntoon. Aloita asuntosijoittaminen tutustumalla asuntosijoittajan oppaaseen, johon olemme koonneet perustiedot asuntosijoittamisen aloittamiseen.

Kuka tahansa voi olla asuntosijoittaja, mutta jokainen asuntosijoittaja on erilainen. Asuntosijoittamisen aloittaminen ja tarve kumpuaa useasti hyvin erilaisista elämäntilanteista. Näin ollen asuntosijoittaminen eroaa suuresti sijoittajien välillä. Sijoittamisen kohteet eroavat, kuten myös sijoittamisen ajankohdat.

Milloin on paras aika asuntosijoittamiseen? Jokaisella sijoittajalla on oma paras ajankohtansa aloittaa sijoittaminen, oman elämäntilanteen mukaan. Jos harkitset asuntosijoittamista, perehdy asiaan, tee päätös ja ota ensimmäinen askel.

Asuntosijoittaminen on pitkäaikainen ja maltillinen sijoitus. Rahan arvon säilyminen asunnoissa on melko vakaata ja siksi asuntosijoittaminen onkin suosittu sijoitusmuoto. Asuntosijoittamisessa tarvitaan kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Asunnon osto on suuri sijoitus, mutta oikein valittuna se säilyy pitkään.

Asuntosijoittamisen tavoitteena tulisikin olla sijoituksen arvon säilyttäminen, eikä nopea tuotto. Asuntosijoittaminen tuottaa sijoittajalle tasaista tuloa pitkällä aikavälillä suhteellisen matalalla riskillä.

Tärkein päätös asuntosijoittamisessa on sijoituskohteen valinta – sijoitusasunto vai kenties maapalsta? Kohteen valintaa tulee harkita tarkoin, jotta löydät juuri sinulle sopivan ratkaisun.

Sijoituskohteen käyttötarkoitus

Ensimmäinen asia, jolla on suuri vaikutus sijoituskohteen valitsemiseen, on kohteen käyttötarkoitus.  Tuleeko kohde sijoitusasunnoksi ulkoiseen vuokraukseen, vai haluatko sijoittaa vaikka metsäpalstaan? Se, millaiseen kohteeseen sijoitat, vaikuttaa esimerkiksi sijoituksen arvoon, arvon säilymiseen, riskiin sekä mahdolliseen kohteen jälleenmyymiseen. Esimerkiksi sijoitusasunnon kannalta oleellista on asunnon sijainti ja kunto, jotta sijoitetulle pääomalle saadaan mahdollisimman hyvin tuottoa.

Olet ehkä kuullut asuntomarkkinoista puhuttaessa lausahduksen ”sijainti-sijainti-sijainti”? Sijainti on mahdollisesti toiseksi merkittävin asia kohdetta valittaessa. Kun sijoituskohteen käyttötarkoitus on selvillä, voit alkaa harkitsemaan juuri sinun käyttötarpeeseesi tulevalle kohteelle oikeaa sijaintia. Onko sijoituskohteesi kenties ulkoiseen vuokraukseen tuleva sijoitusasunto? Tällöin sijoitusasunnolle paras sijainti on todennäköisesti palvelujen ja hyvien kulkuyhteyksien lähettyvillä. Usein suurimmat kaupungit ovat haluttuja sijoitusasuntoalueita niiden hyvän vuokratuottokehityksen vuoksi. Jos sijoitat mieluummin ensimmäiseen metsäpalstaasi, optimaalisin sijainti löytyy todennäköisesti sopivan ajomatkan päästä kotoasi.

Kolmas tärkeä ja huomioon otettava fakta on sijoituskohteesi kunto. Vaikka asuntokaupoilla on aina tärkeää ottaa huomioon asunnon ja taloyhtiön kunto, on se sijoitusasuntoa ostettaessa erityisen tärkeää. Esimerkiksi julkisivu- ja putkiremontin ajankohdat sekä näiden vaikutus sijoitusasunnon arvoon on hyvä selvittää. Asunnon arvon nostoa voi myös saavuttaa omatoimisella remontilla. Asunnossa kalleimmat huoneet remontoida ovat keittiö ja kylpyhuone, mutta jo esimerkiksi laminaattilattiat antavat siistin yleisvaikutelman. Haluatko siis sijoittaa kalliimpaan uudiskohteeseen vai sijoitatko halvempaan, hieman vanhempaan asuntoon ja panostat asunnon pintaremonttiin? Se kumman vaihtoehdon valitset, riippuu edelleen omasta elämäntilanteestasi, sijoituskohteen käyttötarkoituksesta sekä käytettävissä olevasta rahamäärästä.

Valitse sijoitusasunnon sijainti huolellisesti. Kasvualueet ja alueet hyvien liikenneyhteyksien varrella ovat yleisesti hyviä sijainteja.

Selvitä sijoitusasunnon hoitovastike. Muista, että mitä korkeampi vastike, sitä pienempi tuotto. On myös hyvä selvittää hoitovastikkeen mahdolliset korotuspaineet.

Asunnon ja taloyhtiön kunto sekä remontit. Selvitä taloyhtiössä tehdyt isot remontit kymmenen vuoden ajalta ja mahdolliset tulevat remontit. Varmista myös asunnon siisteys ja varmista ettei esimerkiksi homevaurioita löydy. Asunnon remontoimisen kannalta on hyvä tiedostaa, että yleisesti kalleimmat huoneet remontoida ovat keittiö sekä kylpyhuone.

Muita huomionarvoisia asioita sijoitusasunnon hankkimisessa ovat pohjan toimivuus, pihapiiri ja leikkipaikka, mahdollinen liikenteen melu, säilytystilat ja energiatehokkuus.

Huolella valittu asunto on vakaa ja turvallinen sijoituskohde, mutta mikä tahansa asunto ei ole kannattava sijoitus. Siksi jo sijoitusasuntoa valittaessa on tärkeää tehdä laskelmat asunnon tuottavuudesta. Noin viiden prosentin vuosittaista vuokratuottoa voidaan pitää melko hyvänä sijoitustuottona.

Asunnon vuokratuottoon vaikuttavat monet tekijät, kuten tulevat remontit tai kuukaudet, jolloin asuntoa joutuu jostakin muusta syystä pitämään tyhjillään. Asunnon vuokratuottoasteen voi laskea seuraavalla kaavalla melko tarkasti:

(kuukausittainen vuokra – kuukausittainen hoitovastike) * 12
———————————————————————————————————-   x 100
asunnon velaton hinta + remonttikulut + varainsiirtoveron määrä euroissa

Asuntosijoittamiseen, kuten kaikkeen sijoittamiseen liittyvät vahvasti verot. Lisätietoa asuntosijoittamisen verotuksesta löydät Verohallinnon sivuilta.

Näet arviokäyntien vapaat ajat nyt verkosta

Ajanvarauskalenteristamme varaat arviokäynnin haluamaltasi välittäjältä vaikka samalle päivälle. Asunnon myymisen aloittaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa.