Asunto Oy Tampereen Pyynikin Patruuna

Rakennuttaja: Pyynikinranta Holding Oy

Rakentaja: Aki Hyrkkönen Oy

Asunto Oy Tampereen Pyynikin Patruunan upeat asunnot ovat valmiita ja muuttamaan pääset vaikka heti. Sovi oma esittelyaikasi ja tule tutustumaan vielä vapaana oleviin ainutlaatuisiin uusiin koteihin!

Pyynikin Trikoon tarina

Pyynikin Trikoo sijaitsee omalla tontilla Tampereen keskustan läheisyydessä, Pyhäjärven ja Pyynikinharjun välissä, hiekkarantojen ja puistojen ympäröimänä. 1900-luvun alkupuolella alkanut teollinen toiminta Pyynikin Trikoolla päättyi 90-luvulla. Sen jälkeen rakennukset ovat toimineet mm. taiteilijoiden, käsityöläisten ja pienyritysten työ- ja harrastustiloina. New Yorkissa on Central Park ja Helsingissä Kaivopuisto. Tampereella on Pyynikki, joka ei syyttä ole Tampereen suosituimpia ulkoilualueita. Pyynikki on vastustamaton yhdistelmä järvi- ja harjumaisemaa, etelään avautuvia rantoja ja tenniskenttiä, varjoisaa metsää ja lenkkipolkuja. Keskellä Pyynikin rantaa sijaitseva Pyynikin Trikoo toimii mielenkiintoisena vastakohtana ympäröivälle maisemalle. Rouheiden teollisuusrakennusten väliset pihat ja kujat henkivät historiaa ja korkeat, valoisat tilat vain odottavat kunnostusta ja käyttöä.

Vuoden 2018 alkupuolella käynnistyneen kehityshankkeen myötä Pyynikin Trikoolle on alkanut uusi elämä. Juuri valmistuneet asunnot, tulevat palvelut ja vapaa-ajantoiminnot muuttavat Pyynikin Trikoon Pyynikin alueen eloisaksi keskustaksi, jolle teollinen miljöö ja alueen erityinen henki antavat oman ainutlaatuisen luonteensa. Pyynikin Trikoolla yhdistyvät kaikki asumisen parhaat puolet. Pyynikin Trikoon vanhaan teollisuusrakennukseen valmistui elokuussa 2020 yhteensä noin 80 korkealaatuista asuntoa, joiden koot vaihtelevat noin 30 neliöstä noin 140 neliöön. Suurimmasta osasta länsi- ja eteläsuuntaan avautuvista asunnoista näkyy järvimaisema. Pienemmistä pihanpuoleisista asunnoista avautuu pittoreski pihanäkymä, joka kutsuu juomaan aamukahvit parvekkeella. Teollisesta historiasta asunnoissa muistuttavat yli kolmen metrin huonekorkeus, suuret ruutuikkunat, tiiliseinät sekä näkyviin jätetyt pilarit ja palkit. Vastakohtana tälle asuntojen toiminnalliset ja tekniset ratkaisut ovat moderneja ottaen huomioon nykyajan mukavuusvaatimukset. Yksilöllisissä asunnoissa on asunnon sijainnista riippuen terassi, ranskalainen parveke, ulokeparveke tai kattoterassi, joka on kuin luotu kesäiltojen grillijuhliin. Keittiöissä ja kylpyhuoneissa on korkeatasoinen varustelu ja säilytystilojen riittävyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Päivittäistä mukavuutta tulee lisäämään myös pysäköintihalli, josta on sisäyhteys asuinkerroksiin. Kansainvälisesti arvostettu sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co on suunnitellut kolme vaihtoehtoista sisutuskonseptia, joissa loft-tyyli korostuu tai se tuodaan esille hillityin ratkaisuin.

Mietitkö vielä? Lue miksi bloggari Mon Petit Monde on valinnut seuraavaksi kodikseen asunnon Pyynikin Trikoosta:https://www.monpetitmonde.fi/pyynikilla-on-ihmisen-hyva-olla/.

 

Facebookjaa Twittertwiittaa

Rakennustapaselostus

Pyynikin Trikoo - Asunto Oy Tampereen Pyynikin Patruuna Rakennustapaselostus 18.1.2019

 PYYNIKIN TRIKOO, ASUNTO OY TAMPEREEN PYYNIKIN PATRUUNA, TAMPERE

Rakennustapaselostuksessa on esitetty yhtiön ja rakennuksen tiedot ja materiaalit. Sisustuskonsepteista laaditaan erillinen esite. Sähkö- ja valaisinpisteiden sijainnit on esitetty teknisissä myyntipohjissa.

RAKENNUTTAJA

Asunto Oy Tampereen Pyynikin Patruuna c/o Aberdeen Standard Investments, Kaivokatu 6, 00100 Helsinki

SUUNNITTELIJAT

Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit Soini & Horto Oy

Sisustuskonseptit: Sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co

Geosuunnittelu: Sitowise Oy

Rakennesuunnittelu: Sitowise Oy

LVI-suunnittelu: Insinööritoimisto Erkki Leskinen Oy

Sähkösuunnittelu: Sähkötekniikka Oy Kari Sirén

Maisemasuunnittelu: Maanlumo Oy

Palotekninen suunnittelu: Paloässät Oy

Akustiikkasuunnittelu: Helimäki Akustikot

YLEISTÄ

Kiinteistö Oy Pyynikin Trikoo, c/o Aberdeen Standard Investments, omistaa 20684/21896 suuruisen määräosan Tampereen kaupungin Pyynikin kaupunginosassa 134, korttelissa 492 sijaitsevasta tontista nro 9, sekä sillä sijaitsevat vanhat teollisuusrakennukset. Asunto oy Tampereen Pyynikin Patruunan rakennus kuuluu Pyynikin Trikoon vanhimpaan rakennuskantaan, jonka ensimmäiset osat rakennettiin jo viime vuosisadan alussa. Sen ulkoseinät ovat massiivitiiltä ja pilarit sekä välipohjien palkistot ja laatat betonirakenteiset. Teollinen toiminta päättyi vähitellen 1980-1990 –luvuilla, minkä jälkeen rakennus on ollut uuskäytössä.

PERUSTUKSET

Rakennuksen vanhat perustukset ovat pääosin paikalla valettua betonia, osin kiviladontaa. Perustuksia vahvistetaan suihkupaalutuksella ja asennetaan uudet salaojat.

ULKOSEINÄT

Sokkelit vedeneristetään ja lämmöneristetään isodrän-levyillä. Sokkelit vedeneristetään kauttaaltaan bitumikermeillä ja lämmöneristetään. Kantavana ulkoseinärakenteena on massiivitiilimuuraus. Tiilijulkisivut kunnostetaan, saumoja uusitaan ja tiiliä vaihdetaan. Osa lounaisjulkisivusta pinnoitetaan rappaus- tai maalausaiheella. Julkisivujen ja räystäiden rappaukset uusitaan kauttaaltaan. Ikkunoiden alapuoliset, muuratut ikkunapenkit puretaan, ja ikkuna-aukot ulotetaan lattiaan saakka, lukuun ottamatta ensimmäisen kerroksen asuntojen A01 ja A02 lännen suuntaisia ikkunoita sekä neljännen kerroksen ikkunoita, jotka sijaitsevat koristerapatulla alueella. Kattokerroksen terassiportaiden ja varastojen uudet ulkoseinät ovat puurunkoisia ja kuitusementtilevyin verhoiltuja.

ALAPOHJAT

Uusien asuntojen alle jäävät maanvaraiset alapohjat uusitaan kauttaaltaan. Kellarin alapohjat kunnostetaan, osittain uusitaan.

YLÄPOHJA

Yläpohja ja vesikatto uusitaan kauttaaltaan. Kantavan rakenteen muodostaa vanhoja betonipalkkilaattayläpohjia mukaileva uusi paikallavalettu betoniyläpohja. Vesikattona puurunkoinen ja bitumikermipintainen, tuuletustilalla varustettu vesikatto. Lämmönristeenä on puhallusvilla.

VÄLIPOHJAT

Rakennuksen vanhat välipohjat rakentuvat teräsbetonipilareiden kannattamasta betonipalkistosta ja betoniholvista. Niiden askelääneneristystä parannetaan valamalla uudet teräsbetonilaatat ja asentamalla niiden väliin askelääneneriste. Uusien teräsbetonilaattojen alle kapseloidaan samalla vanhojen välipohjien magnesiamassapinnoite, joka sisältää asbestia.

PARVEKKEET JA TERASSIT

Pihatason asunnoissa on huoneistokohtaiset terassit, joiden lattiamateriaalina on komposiittilauta. Ylempien kerrosten asuntoihin rakennetaan pohjapiirustuksissa osoitetulla tavalla uudet ranskalaiset parvekkeet ja/tai pienet ulokeparvekkeet. Ulokeparvekkeet ovat teräsrakenteisia valmisosaparvekkeita. Sisäpihan puoleiset parvekkeet varustetaan varapoistumisteiksi tikasluukuin. Ylimmän kerroksen lounais- ja luoteissivujen asunnoilla on omat kattoterassit, joihin on pääsy asunnon sisäisellä portaalla. Uudet kattoterassit ovat puurakenteiset.

PORTAAT

Porrashuoneen vanhat, säilytettävät portaat ovat teräsbetonirakenteiset. Portaiden kerrostasanteiden pintaan tehdään uusi betonivalu, jolla porrashuoneen lattiapinta saadaan  samaan tasoon käytävien ja asuntojen lattioiden kanssa. Porrashuone varustetaan kaukolaukaistavalla savunpoistoluukulla. Kattoterassillisissa asunnoissa terassille johtavat kiertoportaat ovat teräsrunkoisia ja askelmat puupintaiset. Kaiteet ovat teräsrakenteisia.

JULKISIVUT

Ylimpien kerrosten julkisivujen ja räystäiden vanha rappaus puretaan ja uusitaan vanhan mallin mukaisesti. Rappaus maalataan kalkkimaalilla. Vanhat ikkunapenkit puretaan ja ikkuna-aukot ulotetaan lattiaan saakka. Poikkeuksena ensimmäisen kerroksen asuntojen A01 ja A02 Nahkakujan puoleisten ikkunoiden ikkunapenkit sekä ylimmän kerroksen rapatut julkisivut, joissa julkisivun koristelistan vuoksi jätetään matala ikkunapenkki. Tiilijulkisivut kunnostetaan. Saumoja uusitaan ja tiiliä vaihdetaan. Osa lounaisjulkisivusta pinnoitetaan rappaus- tai maalausaiheella.

HUONEISTOJEN VÄLISET SEINÄT

Uudet huoneistojen väliset seinät ovat pääosin kaksinkertaisin teräsrangoin toteutettuja levyseiniä. Väliseinien palo- ja ääneneristys toteutetaan Suomen rakentamismääräyskokoelmassa esitettyjen vaatimusten mukaisesti.

KEVYET VÄLISEINÄT

Uudet väliseinät ovat pääosin kipsilevyseiniä. Seinät saumanauhoitetaan, ylitasoitetaan ja maalataan. Märkätilojen seinät tehdään väliseinäponttiharkoista. Tilanjakajina metallikehykselliset lasiseinäjärjestelmät.

IKKUNAT JA OVET

Uudet ikkunat ja ikkunaovet tehdään lattiaan asti ulottuvina lukuun ottamatta ylimmän kerroksen rapatun julkisivun ja ensimmäisen kerroksen kulma-asunnon Nahkakujan puoleisia ikkunoita. Ikkunat ovat sisään aukeavia kolminkertaisia puu-alumiini-ikkunoita, joiden uloimman puitteen jaot

tehdään vanhojen ikkunoiden mukaan. Ikkunat ja ikkunaovet varustetaan rakoventtiilein sekä sälekaihtimin. Parvekkeiden ja ranskalaisten parvekkeiden ikkunaovet ovat uusia sisään aukeavia lämmöneristettyjä puu-alumiiniovia, kattoterassin ovet ovat uusia ulos aukeavia lämmöneristettyjä puu-alumiiniovia.

Porrashuoneen pääsisäänkäynnin lasiaukollinen puu-ulko-ovi uusitaan vanhan oven mallin mukaan. Asuntojen kerrostaso-ovet ovat yksilehtisiä, laminaattipintaisia, ääni- ja paloeristettyjä ovia. Asuntojen väliovet ovat uusia, maalattuja mdf-laakaovia. Vuorilistat ovat maalattua puuta. Liukuovet ovat pääosin seinän sisään liukuvia maalattuja MDF-ovia, kodinhoito- ja kylpyhuoneissa seinän päälle liukuvia. Löylyhuoneiden ovet ovat karkaistua lasia. Kaikki lukitukset uusitaan. Asuntojen ja yleisten tilojen ovien lukitus toteutetaan iLOQ -järjestelmällä.

LATTIAPÄÄLLYSTEET

Asuinhuoneiden lattiamateriaali on 1-sauvainen tammiparketti, käsittely ja väri sisustusteeman mukaan. Jalkalistat ovat maalattua mdf-levyä, väri seinän mukaan. Asuntojen eteisissä, kylpyhuoneissa ja WC:issä lattiat on laatoitettu, väritys sisustusteeman mukainen. Porrashuoneen lattiat ja porrassyöksyt maalataan betonimaalilla vanhaan tapaan, ja käytävien lattiat pinnoitetaan epoksipinnoitteella. Varastojen ja teknisten tilojen lattiat maalataan.

SEINÄPINNAT

Alkuperäiset tiili- ja betonipinnat käsitellään mahdollisimman kevyesti loft-henkisyys säilyttäen, kuitenkin siten, että asuntorakentamisen olosuhdevaatimukset täytetään. Vanhojen ulkoseinien sisärappaukset poistetaan ja tiilipinta otetaan esille. Näkyviin jääville tiilipinnoille tehdään pölynsidontakäsittely. Ulkoseinillä, joiden yläosassa ei ole jatkuvaa betonipalkkia, vaan vain ikkunoiden yläpuoliset betonipalkit, slammataan seinän koko yläosa ikkunoiden yläreunasta ylöspäin. Pohjoissiiven asunnoissa A02-A07 seinän alaosa on betonia, joka jätetään näkyviin ja käsitellään pölynsidonta-aineella. Samoin autohallin ja porrashuoneen vastaisissa asunnoissa A07 ja A08 jätetään betonipinnat näkyviin. 80-140 mm paksun betonikuoren alle kapseloidaan asbestia sisältävä bitumivesieriste. Asuinhuoneiden levyseinät sekä ponttiharkkoseinät ovat tasoitettuja ja maalattuja. Keittiöiden kalusteväliin asennetaan sisustustyylin mukainen lasilevy tai laatoitus, tai ne maalataan

märkätilamaalilla. WC- ja kylpyhuonetilojen seinät ovat pääosin valkoiseksi laatoitettuja. Tehosteena on käytetty värillistä laattaa sekä mikrosementtipintoja sisustusratkaisun mukaan. Saunojen seinät ovat sisustuskonseptin mukaisesti käsiteltyä tervaleppä- tai haapapaneelia. Porrashuoneiden ja aulojen seinät ovat pääosin tasoitettuja ja maalattuja. 

SISÄKATOT

Vanhat teräsbetoniset palkki-laatta katot jätetään asuinhuoneissa näkyviin muistumana rakennuksen teollisesta historiasta, paikataan tarvittavilta osin ja maalataan. Eteisissä ja kylpyhuoneissa on alaslasketut, teräsrankaiset, maalatut kipsilevyalakatot. Alakatoissa on huolto- ja tarkastusluukkuja talotekniikan edellyttämissä kohdissa. Porrashuoneen katto on betonipintainen ja maalattu. Muiden yhteisten tilojen sekä varasto- ja aputilojen katot ovat pääosin maalattua betonia tai kipsilevyä. Saunojen alakatot ovat sisustusratkaisun mukaisesti käsiteltyä tervaleppä- tai haapapaneelia.

KALUSTEET

Asuntoihin asennetaan sisustussuunnitelmien mukaiset keittiökalusteet. Kalusteovien sekä vetolaatikoiden etusarjojen väritys ja pintamateriaalit valitun sisustuskonseptin mukaisesti. Pöytäkaapeissa on vedinuralistat. Pöytätasot ovat kivikomposiittitasoja, joissa on päältä asennettavat upotetut teräsaltaat.

Säilytyskalusteissa on lasiset liukuovet tai saranalliset mdf-levyovet. Kylpyhuoneiden allaskaapit ovat joko valkoiset tai tumman puun sävyiset sisustuskonseptin mukaan. Allastasot kivikomposiittia päälle asennettavin altain. Kylpyhuoneissa on karkaistut, kirkaslasiset lasisuihkuseinät. WC-, suihku- ja keittiöhanakalusteet ovat Grohe -sarjaa. Kylpyhuoneissa on pistorasiavaraus sähkötoimiselle kuivauspatterille.

KONEET JA LAITTEET

Keittiöissä on korkeatasoiset kodinkoneet, jotka ovat joko kalusteisiin integroituja tai rst-pintaisia. Kaikissa asunnoissa on keraaminen induktioliesitaso sekä erillinen kalusteuuni ja mikro. Yksiöissä ja osassa kaksioita on 45 cm leveä astianpesukone, muissa asunnoissa 60 cm leveä. Yksiöissä ja kaksioissa on jääkaappipakastin, muissa asunnoissa on erilliset täyskorkeat jääkaappi ja pakastin. Saunoissa on sähkökiuas.

HISSIT

Porrashuoneeseen rakennetaan uusi hissi.

VESIJOHDOT JA VIEMÄRIT

Kiinteistön vesi- ja viemärijohdot uusitaan, uudet asennukset LVI- suunnitelmien mukaan. Kaikki vesijohdot ja viemärit tehdään pääosin uppoasennuksina tai koteloituna asuintiloissa ja saunaosastossa. Ulkoseinille asennettavat vesijohdot ovat kromattua kuparia pinta-asennuksena. Varasto- ja kellaritiloissa talotekniikan asennukset ovat pinta-asennuksia. Asunnot varustetaan kaukoluettavalla huoneistokohtaisella vedenmittauksella.

ILMANVAIHTO, LÄMMITYS JA VIILENNYS

Rakennuksessa on uusi, keskitetty, lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihto. Ilmastointikonehuone sijaitsee vesikatolla. Keittiöiden liesikuvut on pääsääntöisesti kytketty asunnon ilmanvaihtoon. Saarekeliesien liesituulettimissa on aktiivihiilisuodattimet. Yhtiö on liitetty kaukolämpöverkkoon. Kaikissa asunnoissa on termostaatein ohjattu vesikiertoinen lattialämmitys. Lämmitysverkosto uusitaan koko rakennuksen osalta. Yleisissä tiloissa kuten porrashuoneessa ja irtaimistovarastosaa on vesikiertoiset lämmityspatterit. Kaikissa asunnoissa on tuloilman viilennys, etelään ja länteen suuntautuvissa asunnoissa puhallinkonvektorit. Puhallinkonvektorit sijoitetaan huoneistojen alakattoihin ja niiden vaikutusalueena on pääasiallisesti olohuone ja makuuhuoneet. Yhtiö päättää viilennysmahdollisuuden ajankohdasta (esim. touko-syyskuu). Huonekohtaiset lämpötilat ovat märkätiloja lukuunottamatta säädettävissä asunnon kosketusnäytöllisestä säätimestä.

SÄHKÖ- JA TIETOJÄRJESTELMÄT

Kaikki sähköasennukset uusitaan, ja ne toteutetaan pääsääntöisesti kuten uudisrakentamisessa. Asunnot on varustettu asuntokohtaisella sähkökeskuksella, jossa on erillinen IT-osa. IT-osassa on tila asunnon sisäisen verkon kytkimelle ja ristikytkennöille. Kaikki asunnon valaistukset ja pistorasiat on suojattu vikavirtasuojakytkimillä (henkilösuoja). Yhtiö liitetään kaapelitelevisioverkkoon ja huoneistot varustetaan antenniverkolla sekä nopean datayhteyden mahdollistavalla yleiskaapelointijärjestelmällä. Puhelinyhteydet toimivat asukkaiden omilla matkapuhelinliittymillä. Asunnoissa on kuvallinen ovipuhelinjärjestelmä.

Alaslasketuissa katoissa (esim. kylpyhuone ja eteinen) on upotettu led- valaistus. Olohuoneiden valaistus on pääosin himmennettävissä. Osa valaistuksista on toteutettu kosketinkiskoon liitetyllä valaistuksella. Asunnot varustetaan määräysten mukaisin palovaroittimin.

YHTEISTILAT

Asunto Oy Pyynikin Patruunan yhteistilat, lastenvaunuvarasto, ulkoiluvälinevarasto ja saunaosasto kerhotiloineen sijaitsevat naapurirakennuksen, Asunto oy Pyynikin Mestarin, ensimmäisessä kerroksessa.  Irtaimistovarastot ovat kellarikerroksessa. Jätetilat sijaitsevat sisäpihalle johtavan porttikäytävän vieressä, Asunto oy Pyynikin Mestarin puolella.

TEKNISET TILAT

Tekniset tilat sijaitsevat pääosin kellarikerroksessa.

PIHA-ALUEET

Piha-alueet ovat pääosin istutusaltain varustettuja graniitti- ja betonikivipäällysteisiä pihoja pihasuunnitelmien mukaan.

PYSÄKÖINTI

Asunto oy Pyynikin Patruunan viereisessä pysäköintihallissa sijaitsevat rakennuksen pysäköintioikeudet, joiden vuokrauksesta vastaa Koy Pyynikin Trikoo. Pysäköintioikeuksia on rakennukselle osoitettu vähintään 55 kpl.

MUUTOSTYÖT

Ostajalla on mahdollisuus teettää ostamaansa huoneistoon kohdistuvia muutoksia. Rakennuttaja antaa muutoksista kirjallisen tarjouksen ja muutostyöt tilataan rakennuttajan esittämän aikataulun puitteissa kirjallisesti.

HUOMAUTUS

Rakennuttajalla on oikeus vaihtaa rakenteita ja edellä kuvattuja materiaaleja vastaaviin ja samanarvoisiin tuotteisiin sekä soveltaa suunnitelmien mittoja tarvittaessa. Esimerkiksi hormimitat sekä kotelointien ja alaslaskettujen kattojen pinta‐alat ja korkeudet voivat muuttua laite‐ tai asennusteknisistä syistä. Esitteiden tiedot ja havainnekuvat voivat yksityiskohdiltaan poiketa valmiista toteutuksesta. Suunnitelmien kalustemerkinnät ovat suuntaa antavia. Asunto Oy Pyynikin Patruuna, Tampere, rakennetaan pääosin rakennusluvan hakemisajankohtana voimassa olleiden rakentamismääräysten mukaisesti. Korjausrakentamishankkeen luonteesta ja rakennussuojelullisista tavoitteista johtuen osaa normeista noudatetaan soveltuvin osin. Tietoa rakentamismääräyksistä ja niiden muuttumisesta saa mm. Ympäristöministeriöstä (www.ymparisto.fi) ja Tampereen kaupungin rakennus‐ valvontavirastosta.